Rajasthan Police Constable Answer Key 2013 Cutoff Marks 2013

Rajasthan Police Constable Answer Key 2013, Rajasthan Police Constable Answer Key 2013 

Rajasthan Police Exam Answer Key 2013
Set A Click Here
Set B
Click Here
Set C
Click Here
Set D
Click Here
Set E
Click Here

Q.1  Panchana Band is situated at ?
A. Dausa
B. Sawai Madhopur
C. Karauli
D. Kota
Answer: Karauli 

Q.2 Darrah Wildlife Sanctuary is Situated at ?
Answer: Kota 

3. Jawahar sagar dam is situated in which district ?
Answer: Kota-Bundi

4. Which river is called Ganga of Vaagad and Kandhal
Answer:

5. Indian Postal department relesases Ticket on "Phad" of which folk Deity / Lokdevata ?

Answer - Devnarayan ji


6. Dhari Sanskar is popular in which tribe of rajashtan ?

 
7. Who is remembered as "Mewad ka Rakshak" ?
Answer - Maharana Pratap


8. Main fair of Gogaji is held in Gogamedi, while second fair is held in ?


9. Main motive of Right to Information(RTI) Act is ?
Answer - Transparent Governace/ Prashasha


10. Headquarter of ISRO is at ?
Answer - Bangalore


11. Who is New Chief Justice of India ?

Answer - Altamas Kabeer


12. Who is current Home Minister of India ?

Answer - Sushil Kumar Shinde


13. Narayan Kartikeyan is related to which sports ?
 
Answer: Formula 1 Car race

14. Dang Kshetra Vikas is related to which area ?
 
Answer: Kota-Bundi-Sawai Madhopur-Dholpur

15. Solar Energy Enterprises Zone (SEEZ) is in district of ?
 
Answer: Jaisalmer-Badmer-Jodhpur

16. Which district do Not have River ?

 Answer: Bikaner-Churu

17. Som, Kamla, Amba Irrigation project is located in district ?
 
Answer: Dungarpur on Soma and Gomti River

18. Indian Railway Minister who presenteD Rail Budget 2012-13 is ?
 
Answer: Dinesh Trivedi

19. Geeta Choudhary is related to sports of ?
 
Answer: Judo 

20. Racer Usain Bolt is from which country ?
Answer: Zamaica

21. Police University in Rajasthan is annouced for which district ?
Answer: Jodhpur


22. Famous Gazal singer Jagjit Singh was born in ?

Answer: Sri Ganganagar


23. Maximum working days in MNREGA is ?

Answer: 100 Minimum


24. Vaishnav jan to tene kahiye Bhajan is written by ?

Answer: Narsinh Mehta


25. First player to win Medal in London Olympics 2012 is ?

Answer: Gagan Narang 


26. What is use of Carburetor in Bike ?
Answer: To Mix Air and Petrol


27. Mangarh in Banswara district of Rajasthan is known for ?

Answer: Tribal people killed by British / English


28. First station of Thar Station while train comes from Pakistan ?

Answer: Munnabao


29. Sun Light is useful for Human because of ?

Answer: Provides Vitamin D to skin


30. Bhabha Atomic Research Centre (BARC) is located at ?
Ans: Trombay, Mumbai


31. Nangal dam in Bhakda-Nangal Project is constricted on river ?
Sutlej River.


32. First Month of Hijri calendar is ?

Answer: Muḥarram

Mongoose/Nevala Pooja/Prey is done on ?

33. Khalsa Panth is established by ?
Guru Govind singh

34. Bidi is made from Leaf of which tree ?
Ans: Tendu

35. Natani Ka Chabutara is made on which Lake ?
Answer: Pichola Lake, Udaipur

36. Marumahotsav is held in ?
Answer: Jaisalmer

37. Kalpvrikha of Desert is ?
Answer: Khejadi

38. Which one is not Hard water lake ?
Answer: Kaylana Lake, Jodhpur

39. Dulari Scheme is related to ?

40. Tejaji Fair is held at ?

Answer: Parbatsar, Nagaur.

41. Patawon ke Haveli is situated at ?
Jaisalmer

42. Banas river has which dam ?
Answer: Bisalpur Dame

43. Vansthali Vidyapeeth is located in district of ?
Answer: Tonk

44. Talchapar is famous for ?
Black Deer reserve / Abhyaran

45. Great Indian bustard is ?
Answer: Godawan - State bird of Rajasthan

46. Dhari Sanskar is popular in tribe of ?
Answer: Sahariya

More Question Click Here and submit Question
 Rajasthan Police Constable Answer Key 2013, Rajasthan Police Constable Answer Key 2013
Rajasthan Police Constable Examination 2013. Rajasthan Police Exam Driver Exam Answer Key 2013. Rajasthan Police Constable Examination Answer Key / Cutoff Marks 2013. Constable Rajasthan Police Examination Answer Key 2013.
Post a Comment