SSC MTS Question Papers| SSC MTS answer key 2012-13| SSC MTS Model Question Paper| SSC MTS Exam 2013 question paper/Model Paper MTS Exam

SSC MTS Question Papers| SSC MTS answer key 2012-13| SSC MTS Model Question Paper| SSC MTS Exam 2013 question paper/Model Paper MTS Exam, SSC MTS Question Papers| SSC MTS answer key 2012-13| SSC MTS Model Question Paper| SSC MTS Exam 2013 question paper,  SSC Multi Tasking Staff (MTS) Exam Model Paper 

Directions (Qs. 1 to 8) : In these questions, select the related letters/ words/ numbers/figures from the given alternatives.

1. Taste : Tongue : : Walk : ?
(a) Pavement
(b) Crutch
(c) Legs
(d) Walking stick
Ans: ( c ) Legs

2. CHIMNEY : SMOKE : : ______ : ______
(a) Gun : Bullet
(b) House : Roof
(c) Clay : Ceramic
(d) Tea : Kettle
Ans: ( a ) Gun : Bullet

3. DCHG : LIKQP : : FEJI : ?
(a) MLSR
(b) NMRQ
(c) ONTS
(d) QPUT
Ans: ( None )

4. CAD : FDG : : XZW : ?
(a) IQJ
(b) CAD
(c) ZBY
(d) UWT
Ans: ( d ) UWT

5. 5 : 124 : : 7 : ?
(a) 342
(b) 343
(c) 248
(d) 125
Ans: ( a ) 342

6. 3265 : 4376 : : 4673 : ?
(a) 2154
(b) 5487
(c) 3562
(d) 5784
Ans: ( d ) 5784

Directions (Qs. 7 to 12) : In these questions, select the response which is different from the other three responses.

7. (a) Telephone
(b) Tape-Recorder
(c) Transistor
(d) Telescope
Ans: ( d ) Telescope

8. (a) Glue
(b) Oil
(c) Paste
(d) Cement
Ans: ( b ) Oil

9. (a) XZUS
(b) OQLJ
(c) HJFE
(d) FHCA
Ans: ( c ) HJFE

10. (a) KNPS
(b) RUWZ
(c) MPRU
(d) PRSU
Ans: ( d ) PRSU

11. (a) 26 ? 62
(b) 36 ? 63
(c) 46 ? 64
(d) 56 ? 18
Ans: ( d ) 56 ? 18

12. (a) 6958
(b) 7948
(c) 6895
(d) 9783
Ans: ( d ) 9783

Directions (Qs. 13) : In this question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

13. m__nm__n__an__a__ma__
(a) amammn
(b) aammnn
(c) ammanm
(d) aamnan
Ans: ( b ) aammnn

Directions (Qs. 14 to 17) : In these questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

14. A, c, f, j, ?, ?
(a) ou
(b) mo
(c) lp
(d) rv
Ans: ( a ) ou

15. QYK, ?, ISG, EPE
(a) NWJ
(b) MVI
(c) NVI
(d) MVJ
Ans: ( b ) MVI

16. 10, 22, 46, 94 ?
(a) 180
(b) 184
(c) 190
(d) 140
Ans: ( c ) 190

17. 110, 132, 156, ?, 210
(a) 162
(b) 172
(c) 182
(d) 192
Ans: ( c ) 182

Directions (Qs. 18 to 22) : In these questions, which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

18. (1) Book (2) Words
(3) Letters (4) Sentences
(5) Chapters (6) Pages
(a) 3 2 6 5 4 1
(b) 3 2 5 4 6 1
(c) 3 2 4 5 6 1
(d) 3 2 4 6 5 1
Ans: ( d ) 3 2 4 6 5 1

19. (1) Probation (2) Interview
(3) Selection (4) Appointment
(5) Advertisement (6) Application
(a) 5 6 4 2 3 1
(b) 5 6 3 2 4 1
(c) 5 6 2 3 4 1
(d) 6 5 4 2 3 1
Ans: ( c ) 5 6 2 3 4 1

20. If E = 5, PEN = 35, then PAGE = ?
(a) 28
(b) 29
(c) 36
(d) 27
Ans: ( b ) 29

21. If he word ?PORTER? can be coded as ?MBNZQN?, then how can ?REPORT? be written?
(a) NQMBNZ
(b) NQBMNZ
(c) NBQMNZ
(d) NQMNBZ
Ans: ( a ) NQMBNZ

22. In a certain code, the words ?COME AT ONCE? were written as XLNVZGLMXV. In the same code which of the following would be ?OK? ?
(a) LM
(b) LP
(c) KM
(d) KL
Ans: ( b ) LP

Directions (Qs. 23) : In this question, you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.

23. If ?+? means ?minus?, ?-? means ?multiplication?, ?¸?
means ?plus? and ?x? means ?division, then15 ? 3 + 10 x 5 ¸ 5 =
(a) 52
(b) 48
(c) 22
(d) 5
Ans: ( b ) 48

Directions (Qs. 25) : From the given alternative words select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

25. Given word : ADMINISTRATION
(a) STATION
(b) TRADITION
(c) MINISTER
(d) RATION
Ans: ( c ) MINISTER
Numerical Aptitude

1. The next number of the sequence 51, 52, 56, 65…… is?
a. 75 b. 78 c. 79 d. 81
Ans. d

2. a’s salary is 25% more than b’s salary. B’s salary is how much less than a’s salary?
a.20 % b. 24% c. 25% d. 30%
Ans. A

3. the single discount, which is equivalent to successive discounts of 25% and 10% is
a. 35 b. 32 c. 33 d. 32.5
Ans. D

4. if 2A=3B=4C Then A:B:C is
a. 2:3:4
b. 4:3:2
c. 6:4:3
d. non of above
Ans. c

5. 114.01 + 222.01 + ? = 400
1. 63.98
2. 43.78
3. 736.02
4. -53.98

6. The difference between the circumference and the radius of a circle is 37 cm (use p = 22 / 7). The diameter of the circle is
1. 7 cm
2. 14 cm
3. 33 cm
4. 37 cm

7. The LCM of two multiples of 12 is 1056. If one of the numbers is 132, the other number should be
1. 12
2. 72
3. 96
4. Data inadequate

8. The average of seven results is 5; the average of first three is 3, and that of the last three is 7. The fourth result is
1. 6
2. 5
3. 4
4. 3

9. A man walking at the speed of 4 kmph crosses a square field diagonally in 3 minutes. The area of the field is
1. 20000 sq m
2. 25000 sq m
3. 18000 sq m
4. 19000 sq m

10. The area of a rectangular field is 144 sq m. If the length is increased by 5 m, its area increases by 40 sq m. The length of the field is
1. 12 m
2. 14.4 m
3. 16 m
4. 18 m

11. A, B and C are partners and make a profit of Rs. 4800 which is distributed among them in the ratio 6:5:4. The difference of the amounts A and C received is
1. Rs. 640
2. Rs. 1290
3. Rs. 1280
4. Rs. 1600

12. A, B, & C enter into a partnership with investments in the ratio 3:4:9. If at the end of the year, B’s share of profit is Rs. 6175, what is the total profit?
1. Rs. 24300
2. Rs. 24600
3. Rs. 24700
4. Rs. 24100

13. X and Y enter into a partnership. X contributes Rs. 8000 and Y contributes Rs. 10000. At the end of six months they introduce Z, who contributes Rs. 6000. After the lapse of three years, they find that the firm has made a profit of Rs. 9660. Find the share of each.(in Rs.)
1. X-3240, Y-4200, Z-2200
2. X-3360, Y-4400, Z-2100
3. X-3360, Y-4200, Z-2100
4. 3260, Y-4000, Z-2200

14. Umedh Singh and Zorawar Singh invested in a business. They earned some profit which they divided in the ratio 2:3. If Umedh Singh invested Rs. 24, the amount invested by Zorawar Singh was
1. Rs. 36
2. Rs. 16
3. Rs. 30
4. Rs. 48

15. Abdul and Aamir invest respectively Rs. 30000 and Rs. 40000 in a business. Abdul receives Rs. 100 per month out of the profit for running the business and the rest of the profit is divided in proportion to the investments. If in a year Abdul totally receives Rs. 3900, what does Aamir receive?
1. Rs. 3500
2. Rs. 3600
3. Rs. 3900
4. Rs. 4200

16. 7 women and 6 men can do what 4 men and 11 women can do in the same time. 19 women can do the same job in how much time?
1. Same
2. Half
3. One-third
4. Two-third

17. If A can walk a certain distance in 40 days when he takes rest 9 hours each day; how much long will he take to walk the same distance twice as fast and rest twice as long each day?
1. 50 days
2. 45 days
3. 38 days
4. 16 days

18. If 20 men or 25 women or 30 boys can do a piece of work in 16 days by working 10 hours a day, then how many men with 10 women and 18 boys can do 3 ¼ times the same work in 26 days by working 8 hours daily?
1. 35 men
2. 30 men
3. 40 men
4. 48 men

19. Some persons can do a job in 12 days. Two times the number of those persons will do half of that job in
1. 6 days
2. 4 days
3. 12 days
4. 3 days

20. 400 men working 9 hrs a day complete ¼ th of the work in 10 days. The number of additional men, working 8 hrs a day, required to done the remaining work in 20 days is
1. 675
2. 275
3. 250
4. 225

21. 25% of 240 will be how much more than 33.33% of 180?
1. 5
2. 10
3. 6
4. Nil

22. 350% of a number is what percent of 250% of that number?
1. 40%
2. 44%
3. 140%
4. 71%

23. If the length of a rectangle is increased by 20% and the width decreased by 20%, the area of the rectangle will
1. Decrease by 4%
2. Increase by 4%
3. Decrease by 1%
4. Not change at all

24. A shopkeeper increases the price of a commodity by 25% and again increases it by 20%. The net percent increase is
1. 45%
2. 40%
3. 50%
4. 47%

25. The cost of a pant is 60% of the cost of a coat and 300% of the cost of a shirt. If all three cost Rs. 2160, the cost of the shirt will be
1. Rs. 290
2. Rs. 280
3. Rs. 360
4. Rs. 240


General Knowledge (G.K)

1. Which of the following countries is a land locked country in south America?
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia
Ans : d

2. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal
Ans : b

3. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune
Ans : c

4. Which of the following planets rotates clock wise?
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury
Ans : c

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km
Ans : b

6. The earliest known Indian script is
a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti
Ans : c

7. How many times the preamble was amended
a. once
b. twice
c. thrice
d. four times
Ans : a

8. The term socialist was added in the Preamble by the…amendment
a. 40th
b. 42nd
c. 44th
d. 49th
Ans : b

9. The state with the lowest population in India is
a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim
Ans : d

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far?
a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross
Ans : d

11. The Finance Commission is appointed for every… year
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Ans : c

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
a. 1st plan
b. 2nd plan
c. 3rd plan
d. 4th plan
Ans : c

13. Who is the founder of the Capital city of Agra?
a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad
Ans: c

14. The first tide generated electricity project was established at
a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam
Ans : a

15. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji
Ans : d

16. The 2004 Olympics were held in :
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki
Ans : c

17. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth
Ans : c

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess
Ans : a

19. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris
Ans : a

20. “The Woman of the Millennium” selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi
Ans : d

21. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years
Ans : a

22. The “Common Wealth Games 2002? will be held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra
Ans : b

23. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947
Ans : b

24. The “Killer Instinct” is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain
Ans : c

25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank
Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting
Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of….republica?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13
Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world’s finest natural harbour?
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour
Ans : a

29. Who invented Radar?
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy
Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in…
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests
Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands
Ans : d

32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana
Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these
Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans
Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in
a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930
Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975
Ans : d

37. Who is the founder of Mahabalipuram ?
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola
Ans : c

38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru
Ans : b

39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932
Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes?
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway
Ans : c

41. OVL implies:
(1) Oil discovery organ of ONGC
(2) A new species of virus
(3) A term used in One Day Cricket
(4) A new banking company
Ans :

42. Which of the following involves chemical change?
(1) Rusting of iron
(2) Burning of wood -
(3) Reduction of wood
(4) All the three
Ans : d

43. Which of the following cave paintings is the oldest?
(1) Bhimbetka
(2) Ellora
(3) Ajanta
(4) Chittnnavasal
Ans : c

44. Leprosy has been eliminated from India, as:
(1) There was no cae of leprosy in 2005
(2) World Health Organization (WHO) has declared so
(3) The current rate of Incidence has been reduced by 1 out of 10,000
(4) All the patients have been identified for treatment
Ans : c

45. The major producer of cardamom in India is
(1) Kerala
(2) Tamil Nadu
(3) Karnataka
(4)Assam
Ans : a

46. Which of the following is a submarine of the Indian Navy?
(1) INS Virat
(2) INS Sindhurakshk
(3) INS Rajali
(4) INS Vikrãnt
Ans : b

47. Which of the following Indian classical dances derived its name from the name of place of its origin?
(1) Manipuri
(2) Kathkali
(3) Odissi
(4) Kuchipudi
Ans :

48. Who among the following has been created record in aviation history for the longest uninterrupted flight?
(1)JRDTata
(2) Ratan Tata
(3) Vijay pat Singhania
(4) Steve Fosset
Ans : c

49. Which of the following countries is not a member of G — 8?
(1) Russia
(2) Britain
(3) Spain
(4) Canada
Ans : c

50. Who was the first woman Prime Minister in the world?
(1) Indira Gandhi
(2) Srlmao Bhandarnayake
(3) Margaret Thatcher
(4) Benzlr Bhutto

Ans : b
Post a Comment