Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012

Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, LinkSolved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
1. The Rs. 12,400 crore manned space mission of the Indian Space Research Organisation (ISRO) is scheduled for launch by—
(A) 2020
(B) 2015
(C) 2030
(D) 2012
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
2. India plans a manned mission to the moon by—
(A) 2020
(B) 2025
(C) 2030
(D) 2012
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
3. A Judge (of a High Court) may be removed from his office by the President in the manner provided in clause (4) of ……… for the removal of a judge of the Supreme Court.
(A) Article 125
(B) Article 124
(C) Article 126
(D) Article 127
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
4. In order to remove judges of the Supreme Court or High Court through impeachment proceedings a motion is addressed to the President signed by at least—
(A) 100 members of Lok Sabha or 50 members of Rajya Sabha
(B) 50 members of Rajya Sabha or 150 members of Lok Sabha
(C) 80 members of Lok Sabha or 30 members of Rajya Sabha
(D) 60 members of Lok Sabha or 70 members of Rajya Sabha
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
5. Recently India and US have signed a pact on—
(A) petroleum
(B) biofuels
(C) atomic energy
(D) None of these
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
6. According to the UNICEF’s flagship report, ‘State of the World’s Children’ (2009) the number of women dying every year in India in Child Births is—
(A) 75000
(B) 77000
(C) 70000
(D) 78000
Ans : (D)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
7. The Planning Commission has approved an ambitious scheme known as the Van Panchayat Yojna aiming at achieving the target of covering …………… of India’s geographical area with trees.
(A) 35%
(B) 40%
(C) 33%
(D) 28%
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
8. The Latest Forest Survey of India says that only ………… of the country’s land was covered with trees.
(A) 30%
(B) 22%
(C) 23%
(D) 20%
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
9. India has recently signed a pact for supply of reactors with—
(A) Areva
(B) U.S.A.
(C) Russia
(D) Japan
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
10. The last U.S.A. military base in Central Asia which was voted out by Kyrgyzstan’s Parliament was situated at—
(A) Manas
(B) Astana
(C) Bishkek
(D) Tashkant
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
11. Currently the Prime Minister of Iceland is—
(A) Geir Haarde
(B) Hugo Chavez
(C) Johanna Sigurdardottir
(D) None of the above
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
12. ……… Delhi Sustainable Development Summit (DSDS) was organised by The Energy and Resource Institute (TERI) in New Delhi recently—Fill in the blank with—
(A) Tenth
(B) Ninth
(C) Eleventh
(D) Eighth
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
13. BDR stands for—
(A) Border Development Force
(B) Border District Development
(C) Bangladesh Rifles
(D) Bangladesh Development Rifles
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
14. Zillur Rahman is the new President of—
(A) Malaysia
(B) Bangladesh
(C) Maldives
(D) Kazakhstan
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
15. Slumdog Millionaire won the Oscar Awards in—
(A) Eight categories
(B) Seven categories
(C) Six categories
(D) None of these
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
16. The Oscar Award for Best Actress has been bagged by—
(A) Dustin Lance Black
(B) Kate Winslet
(C) Vicky Christina
(D) None of the above
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
17. Sean Penn has got the Oscar Award 2009 for—
(A) Best Actor
(B) Best Director
(C) Adapted Screenplay
(D) Original Song
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
18. According to a recent report the percentage of all immigrant founded companies in last ten years founded by Indian immigrant is—
(A) 26%
(B) 30%
(C) 35%
(D) 40%
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
19. STPF stands for—
(A) Special Task Protection Force
(B) Special Tiger Protection Force
(C) Special Tiger Police Force
(D) None of the above
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
20. According to the United Nations World Food Programme (WFP) report the country which tops the World Hunger Chart is—
(A) Sierra Leone
(B) India
(C) Somalia
(D) Pakistan
Ans : (B)

21. ‘Daughters of Shame’ is a book written by—
(A) Jasvinder Sanghera
(B) Mehar Fatima Hussain
(C) Kermit Roosevelt
(D) Shazia Aziz
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
22. Earth Day is observed on—
(A) April 22
(B) April 17
(C) April 30
(D) April 24
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
23. The winner of Chappell-Hadlee Trophy is—
(A) New Zealand
(B) Australia
(C) India
(D) West Indies
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
24. NPs Aulakh has been appointed as the new Chief of—
(A) National Security Guard
(B) Research and Analysis Wing
(C) Central Bureau of Investigation
(D) National Investigation Agency
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
25. According to recent estimates of Central Statistical Organisation (CSO) during 2008-09 India’s national income will grow at—
(A) 8·8%
(B) 10%
(C) 7·1%
(D) 8·5%
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
26. The winner of Australian Open Tennis Women’s Singles Title is—
(A) Dinara Safin
(B) Serena Williams
(C) Sania Mirza
(D) Venus Williams
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
27. Navin Chawla has been appointed as the new—
(A) Director General of Border Security Force
(B) National Security Guards Chief
(C) Central Bureau of Investigation Chief
(D) Chief Election Commissioner
Ans : (D)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
28. The winner of Australian Open Tennis Men’s Singles Title is—
(A) Roger Federer
(B) Mahesh Bhupati
(C) Andy Murray
(D) Rafael Nadal
Ans : (D)
29. Indian Cricket team is the number …………… team in the latest ICC’s One Day ranking.
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
30. G-20 Finance Ministers meeting recently took place in—
(A) London
(B) Paris
(C) New Delhi
(D) Horsham
Ans : (D)

31. Who among the following personalities recently visited India ?
(A) Hillary Clinton
(B) Bill Clinton
(C) Martin Luther King III
(D) Martin Luther King IV
Ans : (C)

32. The World Wide Web (WWW) on March 13, 2009 marked its—
(A) 25th anniversary
(B) 30th anniversary
(C) 20th anniversary
(D) 35th anniversary
Ans : (C)

33. Luther L. Terry Award has been given to—
(A) K. Srinath Reddy
(B) K. Vishwanath
(C) Ronald M. Davis
(D) None of these
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
34. Who has recently overtaken Warren Buffet as world’s richest man ?
(A) Mukesh Ambani
(B) Anil Ambani
(C) Bill Gates
(D) Ratan Tata
Ans : (C)

35. The President of which of the following countries visited India in March 2009—
(A) Yugoslavia
(B) Benin
(C) Macedonia
(D) Turkey
Ans : (B)

36. According to Economist Intelligence Unit recent Survey the world’s costliest city is—
(A) New York
(B) Mumbai
(C) Washington
(D) Tokyo
Ans : (D)

37. The former Israeli President who has been charged with rape is—
(A) Benjamin Nitinyahu
(B) Shimon Peres
(C) Moshe Katsav
(D) Ariel Sharon
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
38. According to Tobacco Atlas in India roughly the number of people who are consuming tobacco is—
(A) 250 million
(B) 230 million
(C) 220 million
(D) 225 million
Ans : (B)

39. INS Viraat—the sole aircraft carrier in the Indian Ocean of the Indian Navy will celebrate its ………… in November 2009.
(A) Golden Jubilee
(B) Silver Jubilee
(C) Diamond Jubilee
(D) Platinum Jubilee
Ans : (A)

40. India recently launched Interceptor Missile on March 6, 2009 for—
(A) the fourth time
(B) the fifth time
(C) the third time
(D) the second time
Ans : (C)

41. The Chief Guest on 60th Republic Day of India was—
(A) Kazakhstan’s President
(B) Uzbekistan’s President
(C) Tajikistan’s President
(D) Kyrgyzstan’s President
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
42. The number of members of Global Advisory Council constituted by Prime Minister Dr. Manmohan Singh is—
(A) 20
(B) 25
(C) 27
(D) 30
Ans : (A)

43. This year Pravasi Bhartiya Divas was celebrated in—
(A) Mumbai
(B) Madras
(C) Chennai
(D) Kolkata
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
44. Which of the following recently celebrated its Platinum Jubilee ?
(A) Indian Space Research Organisation
(B) Bhabha Atomic Research Centre
(C) Indian National Science Academy
(D) None of the above
Ans : (C)

45. The new Research and Analysis wing Chief is—
(A) Radha Vinod Raju
(B) M. N. Prasad
(C) J. K. Sodhi
(D) K. C. Verma
Ans : (D)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
46. Which of the following Indian cricketers has not been inducted in ICC’s Hall of Fame ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Sunil Gavaskar
(C) Kapil Dev
(D) Bishen Singh Bedi
Ans : (A)

47. According to a recently published report, the State/Union Territory which has occupied top spot in Education index is—
(A) Lakshdeep
(B) Kerala
(C) Puducherry
(D) Karnataka
Ans : (C)

48. The runner-up in Australian Open 2009 (Men’s Singles) is—
(A) Rafael Nadal
(B) Mahesh Bhupati
(C) Roger Federer
(D) Andy Murray
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
49. The runner-up in Australian Open (Women’s Singles) 2009 is—
(A) Dinara Safin
(B) Venus William
(C) Serena William
(D) Sania Mirza
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
50. The winner of Parsvanath International Open Chess Tournament is—
(A) Mikhail Ulibin
(B) Surya Shekhar Ganguly
(C) Samresh Jung
(D) O. Sullevan
Ans : (B)
Objective Questions 2009
Post a Comment